DRÆN


Hvorfor får man dræn i øret?

Hvis et barn ofte er forkølet eller har mange mellemørebetændelser kan slim og væske hobe sig op i mellemøret. Det hæmmer trommehindens bevægelighed og resulterer i nedsat hørelse. Væske og slim ændrer samtidig trykket i mellemøret, og det kan give smerter og ubehag, især når barnet ligger ned.

Som behandling lægges et dræn.

Hvordan foregår operationen?

Operationen foregår under fuld narkose. Lægen skærer et lille hul i barnets trommehinde og suger væske og slim ud. Lægen sætter drænet i det lille hul, og der kommer luft til mellemøret. Trykket er nu udlignet og trommehinden kan igen bevæge sig normalt.

Efter operationen

Kontakt ørelægen, hvis det stadig flyder fra barnets øre nogle dage efter operationen.

Drænet falder ud af sig selv efter et stykke tid. Det kan dreje som om uger til måneder. Vi følger barnet med jævne mellemrum til drænet er faldet ud, og øret fungerer normalt.

Ørepinen aftager som regel efter to-tre dage, uden behandling med penicillin. Det er dog vigtigt at lindre smerterne med smertelindrende håndkøbsmedicin. Små børn skal have flydende medicin eller stikpiller, som indføres i endetarmen. 

Har man fortsat smerter efter to-tre dage bliver man ofte behandlet med penicillin eller andre typer antibiotika. Trommehinden kan desuden punkteres som smertelindrende behandling.

Ved gentagne mellemørebetændelser kan lægen lægge et trommehindedræn, som tilfører luft og tillader væske og materie at løbe fra mellemøret. Det kan desuden hjælpe at fjerne polypper hos børn med gentagne mellemørebetændelser.

Ved samtidig forkølelse kan næsespray (slimhindesammentrækkende) hjælpe på passagen af luft i næsen. Næsespray har dog ingen beviselig effekt på forløbet af mellemørebetændelse.